dinsdag 17 november 2015

Poli en opereren (ook dinsdag 17 november)


Poli en opereren


Na een matige nacht, onrustig van alle opgedane indrukken en licht nerveus voor wat komen gaat, start om half 8 precies zuster Marie José in de bieb van het hospitaal met het voorzitten van de overdracht van de nacht- op de dagdienst. Ze is boos en vooral teleurgesteld dat er toch weer een en ander niet is gegaan volgens afspraak. Bijvoorbeeld als ze concludeert dat bepaalde penicilline niet voorhanden was, een vrouw te lang bezig was te bevallen en van enkele binnengekomen patienten geen intakeformulieren waren gemaakt. Terwijl een auto op het terrein voor de bieb wordt gestart en vrolijk blijft ronken, zijn de verslaggevers van de nacht moeilijk te verstaan. En van de meeste ziekenhuismedewerkers is het Engels al niet al te best. Gelukkig vat de zuster het duidelijk samen. Krijgt ze even later telefoon, ratelt de Nederlandse workaholic (die overigens zelf ook opereert, waarover later meer) in Swahili verder alsof het haar eerste taal is. Als dan ook nog, en inmiddels weet ik dat dat elke dag zo zal gaan, de aggregaat aanslaat voor stroom, kan de meeting bijna net zo goed worden afgelast.

De zeven coassistenten uit Nijmegen en Amsterdam gaan allemaal op weg naar hun eigen afdeling. Zo ook Erich en Lara, die verdwijnen met alweer een koffer vol urologiebenodigdheden van het Slingeland ziekenhuis in Doetinchem naar de OK, waar gauw een wanordelijk magazijn door Lara wordt opgeruimd en waar zij een schap inricht met de reeds aanwezige en nieuwe urologiespullen. Erich inspecteert de OK en neemt met zijn Tanzaniaanse assistent door wie er komt en wat het plan is. De assistent blijkt redelijk onwetend, terwijl hij eigenlijk dokter is. Gelukkig blijkt tijdens de operatie dat de anesthesist wel van wanten weet. ‘Where would we be without Steven?!’ verzucht de uroloog met de oranje pet. Om de operatietafel met de patient die spinaal wordt verdoofd, verzamelen zich allengs meer mensen. Allen in groen katoen. De patient heeft prostaatkanker en de bedoeling is om hem daarvoor te behandelen door de ballen te verwijderen; een hormonale oplossing dus. Door de open deur (én ramen!) van de OK komen na een tijdje kleine wolkjes verschroeide lucht naar buiten. De operatie is geslaagd.

Het is inmiddels al 13.00 uur. Tijdens een snelle lunch van bananen, Africafe en nootjes héél even de spanning van de ochtend laten ontsnappen...

De tweede patient komt op tafel. Benieuwd hoe Doctor Erich de machine die de prostaat moet schrapen gaat gebruiken. Helaas voor de de dokter, de omstanders én de patient werkt het zogenoemde Turp-apparaat niet naar behoren. Tijdens de operatie, terwijl de man nog onder narcose is, besluit Erich tot het verwijderen van de gehele prostaat. En zo gezegd, zo gedaan. Niet dat dat van een leien dakje ging met deze assistenten, maar met een forse dosis creativiteit is uiteindelijk het weghalen van de prostaat heel goed gelukt. De patient mag bijkomen op de Intensive Care. Over de IC later meer. Zo ook over alle mensen die tussendoor gezien en besproken moeten worden. Lara catheteriseert intussen een jonge man. Obstructie! Hij zal morgen of overmorgen aan de beurt zijn voor een operatie. Erich legt hem een en ander in bijna vloeiend Swahili uit. De jongen zal net als andere patienten geduldig op zijn beurt wachten.

Intussen staat onder het afdak van de oogpoli, tijdelijk ingericht als urologie-poli, een rij van maar liefst 25 mensen te wachten op de dokter. Het is al 16.00 uur wanneer Erich daaraan kan beginnen. Een toffe zuster en een handige broeder hebben het voorwerk en een deel van de administratie reeds gedaan. Erich kan gelukkig gebruik maken van een echo-apparaat. Een handvol patienten kan met medicijnen weer naar huis. Een klein jongetje van net 1 jaar roept emotie op. Hij kan nauwelijks plassen en alleen met veel pijn. Zijn niertjes werken niet goed meer. Catheteriseren blijkt, zelfs met een maagsonde van neonatholgie, niet te lukken. Kan hij nog worden overgebracht naar een ziekenhuis met meer middelen?
Op deze en vele andere zaken zal de dag van morgen uitkomst bieden. 'Pole pole'… Zielig! Om 20.30 uur verlaat Erich het ziekenhuis; met beide door hem vandaag geopereerde patienten gaat het goed.

Groet, @roethie

Geen opmerkingen:

Een reactie posten