maandag 23 november 2015

Oog van de naald (23 november 2015)


Door het oog van de naald

De voor vanmorgen geplande urethra strictuur (operatie van een obstructie in de plasbuis) gaat niet door. In plaats daarvan deelt de uroloog de twee OK’s met de oog-chirurg. Die heeft zijn afdeling goed op orde; de te behandelen patiënten hebben de juiste kleding aan en een plakkertje boven het goede (of eigenlijk juist niet ;-) oog. Twee cystoscopies en een turp konden wel prima tussendoor. Met de patiënten van vrijdag gaat het fantastisch. Vanmiddag haalt Erich via de buik een prostaat weg en doet nog een turp (prostaat uitschrapen zodat er weer een vrije doorgang is).

In een van de nieuwe couveuses ligt een piepklein kindje. Op de verlosafdeling leert co-assistent Thijs een verpleegkundige hoe je glucose, proteine en ketones kunt aflezen van een stick met urine van de vrouw die gaat bevallen. Op de recovery leegt Lara een spoelzak. Intussen wacht een patient met gewichten in het oog op voortgang van de operatie. Erich spreekt met co Annelies door wat de plannen op de OK zijn, en waarbij zij kan assisteren.

Morgen opereert Erich onder meer een jongen die na een verkeersongeluk (op een piki piki, levensgevaarlijk die motoren) een flinke strictuur heeft opgelopen. Hij kroop door het oog van de naald.

En uitgerekend op zo’n gevaarlijke piki piki ging ondergetekende vanmiddag bij een anestesist achterop naar een farm om te zien hoe varkens in Tanzania worden gehouden… Wordt vervolgd.
X Roethie, from Team Taub.
PS Vanavond inventariseren we tot in detail wat er nog nodig is om de urologie-afdeling in Sengerema écht goed te laten functioneren.






 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten