vrijdag 20 november 2015

Couveuses en kleine kindjes (donderdag 19 november 2015)


Couveuses en kleine kindjes

Donderdag 19 november start de dag als altijd met de overdracht; de verslagen van de nachtploeg. Vandaag is een bijzondere dag want de vernieuwde afdeling neonatologie wordt geopend met een kleine ceremonie. Met name de Nederlanders dokters Milou, Marije en Niek zijn er druk mee geweest. Niet alleen met het regelen van gesponsorde houten couveuses, maar vooral ook met de opleiding voor dokters en verplegend personeel in het ziekenhuis. It’s all about knowledge and skills. De verplegers en dokters zullen blijvend worden bijgeschoold, zij het vanaf februari op afstand. Dan zijn déze witte dokters namelijk weer gevlogen.

De bisschop die wellicht zou komen voor de ceremonie, blijkt ’s middags te zijn verhinderd, maar het politieke districtshoofd is erbij. De passie van de Stichting Friends of Sengerema wordt bejubeld, in dit ziekenhuis komen per jaar 11.000 kindjes ter wereld en de zorg gaat vooruit door de middelen en gekwalifieerde mensen die hier zijn, mede dankzij deze Nederlandse vrijwilligersorganisatie.

Terwijl Erich een prostaat verwijdert en de samenwerking met zijn poli- en OK-team als een trein is gaan lopen, staat de zon hoog aan de hemel. In de boom zit een enórme Afrikaanse oehoe met twee uit de kluiten gewassen jongen. Op een rijtje, buiten, zitten net bevallen dames met hun heel kleine, premature kindjes. Op steenworp afstand van het ziekenhuis wordt afval verbrand. Een grijze wolk trekt over het terrein.

Vanavond meer. Groet! ruth

Geen opmerkingen:

Een reactie posten