maandag 23 november 2015

Eenvoudig leven. (maandag 23 november 2015)


Eenvoudig leven

Verreweg het grootste deel van de bevolking van Tanzania werkt op het land. Om half 7 wordt het licht en om half 7 is het weer donker. De wakulima (boeren) verbouwen bonen, mais, aardappelen, mango’s, bananen, allerlei wortels en rijst. Vrijwel alles groeit hier net onder de evenaar het hele jaar door, de regentijd helpt daarbij. Veel boeren hebben een koe of een geit, of wel tien koeien, en soms wel veertig. Eén of twee, meestal kleine, jongetjes hoeden de dieren. Met een sinaasappel of stuk suikerriet komen ze de dag door. De kuddes lopen langs de grote weg van zand met kuilen of stukken asfalt. De weg is vol met motoren en brommers, veel minibusjes en wat oude auto’s, te zwaar beladen vrachtwagens, en héél veel wandelaars en fietsers, zij vervoeren grote zakken groenten op de bagagedrager, vrouwen balanceren met balen rijst op het hoofd.
In elk dorpje zit een fietsenmaker, in een lint langs de weg zijn kraampjes en keurig volgepakte kleine winkels waarin zelfs de verkoper zijn kont niet kan keren. Mannen staan in een groep klaar om als taxi achterop hun piki piki (motor) mensen een lift te geven. Vrouwen doen de was, kinderen pellen pinda’s. Mensen van alle geloven wonen in dorpjes naast en door elkaar; haasten staat niet in het woordenboek; iedereen heeft tijd, en geduld. Tanzanianen leven het leven zoals het is; piepen en klagen bestaat niet. Roken en drinken doen de mensen niet; en het eten is lekker, variërend van enorme omeletten met aardappel en groente, tot briljant gekruide riblapjes met rijst. Nootjes en gefrituurde sprinkhanen zijn prima borrelhapjes.
En now it's monday. Wachtkamers van het ziekenhuis zitten vol. Alle markten en andere vormen van leven zijn zeven dagen van de week geopend. Maar het ziekenhuis is op zondag vrij rustig.

Later!! Groet, Ruth
 
 
 








Geen opmerkingen:

Een reactie posten