woensdag 23 september 2015

23 sept 2015

Sengerema, Tanzania, woensdagmiddag 23 september 2015.

Het ongelooflijke is gebeurd: de WiFi werkt weer.

Daarom van de gelegenheid maar gebruik gemaakt om jullie ( nu het nog kan) op de hoogte te brengen van de ontwikkelingen van vandaag.

Vanochtend om 7 uur zijn Leontien en Joris naar Zanzibar vertrokken. We hebben erg veel aan hun steun en hulp gehad. Gisteren de kers op de taart. Joris verrichtte zijn eerste schildklieroperatie. En dat deed hij netjes. Ze hebben in de toekomst wat aan die jongen in Hoorn. Leontien en Joris hielpen daarna een 82 jarige man van een gigantische liesbreuk beiderzijds af. Een hernia scrotalis. Bijna zo oud als de man zelf. Terwijl de gemiddelde Tanziaanse man 62 jaar oud wordt. Keurig werd er een Liechtenstein plastieken verricht met het laatste matje, dat we op voorraad hadden.
Vanochtend zag ik hem bij het krieken van de dag op de mannenzaal.  Trots toonde hij zijn onderbuik en als hij nog tanden gehad zou hebben, had ik een brede witte streep gezien. Die was er niet meer maar hij was duidelijk verlost van zijn opvallende bulten, die aardig in de richting van de knieën liepen.

De OK was vanochtend om 10:00 uur klaar om te beginnen. De eerste patiënten gaan wat traag maar als de boel eenmaal op stoom is, dan gaat het beter.  Het is als een groot vliegwiel, dat langzaam op gang komt. Toch nog wel wisseltijden van een half uurtje. Maar ze gaan aan ons wennen........

Hete menu toonde weer botcorrecties en schildklieren. Voor de smaak nu ook een gedisloceerde antebrachii-fractuur en een peritonitis.
Erik is nu bezig aan zijn laatste osteotomie.
 Jiska heeft het programma voor morgen op een rij en Jan heeft nu een strak suppositoria-programma.
Zojuist werd er een jongetje met een pylorospasme gepresenteerd. Twee maanden oud en een bedreven spuger. Hij komt niet  meer aan in gewicht.  Ik zag hem met Niek op de kinderafdeling. Daar lag hij temidden van zo'n tachtig kleintjes. Allemaal gewikkeld in van die fraaie Tanzaniaanse, gekleurde doeken.
Morgenochtend staat hij als eerste op het programma. Pyloromyotomie. Jan heeft beloofd gas te geven.

Zo direct de geïmproviseerde douche, staande in een plastic bak met een bakje lauw water over het hoofd afspoelen. Alles went en je gaat bepaalde verworvenheden en luxe waarderen. Schone kleren en afwachten wat de pot schaft.  Vanochtend liep er nog een hen aan een touwtje rond ons huis.....

Groeten aan jullieallemaal van ons team in Sengerema.

Als het lukt morgen nog een blog. Zo niet, dan tot ziens in Nederland.
Vrijdag vliegen Erik, Jiska en Jan met de KLM naar huis.  Aly en ik plakken er nog een paar dagen aan om het Serengeti Nationaal park te bezoeken.

Het was de moeite waard!

Felix

1 opmerking:

  1. Ik heb op een afstandje genoten van deze mooie verhalen. Hoe schrijnend ook, toch geeft dit een eerlijk beeld weer, waar wij in ons dagelijks leven geen idee van hebben of niet aan denken. Nog heel veel plezier en mooie dagen in Serengeti Nationaal park. Voor allen een goede vlucht en we wachten weer op de rest van de ervaringen en verhalen.

    BeantwoordenVerwijderen