zondag 20 september 2015

Een volle week bericht van Joris en Leontien

Na de mooie blogs van onder andere Felix, ook een berichtje van ons (Joris & Leontien). Direct bij aankomst afgelopen maandag vielen we met onze neus in de boter. Het OK-programma was volgepland na 1,5 dag poli en we konden direct mee opereren bij een beklemde liesbreuk. De dagen erna vulden zich gemakkelijk met het assisteren van poli’s en geplande operaties (vooral standsafwijkingen en schildklieroperaties), maar ook met allerlei  hand- en spandiensten, zoals visite lopen op de afdeling en meedoen bij operaties in de ‘Minor theatre’ (onder minor vallen de vele amputaties.. ). 

Met dank aan onze familie en vrienden hebben we bijna 1200 euro binnengehaald en hiervan konden we niet alleen de gewilde draadkniptang kopen, maar ook nog veel hechtdraden. De draadkniptang kon meteen op dag 2 gebruikt worden, hij werkt uitstekend! Bij veel operaties wordt er geroepen om hechtdraadjes, en zo wordt er dankbaar gebruik gemaakt van de hechtdraadjes van Joris.

We logeren bij Niek, de Nederlandse tropenarts die ook in het Slingeland zijn chirurgie-onderdeel heeft gedaan. Hij zit nu hier bijna 9 maanden en het is leuk om zijn verhalen te horen. Naast het klinische werk en de supervisie van de (onmisbare Nederlandse) co-assistenten, probeert hij door meerdere projecten duurzame ontwikkeling voor het ziekenhuis te bewerkstelligen, bijvoorbeeld een gezondere financiele situatie voor het ziekenhuis door  betere inkoop van medicatie (zie Pils voor Pills, https://www.facebook.com/events/963919230321371/) 

Gisteravond is Milou, physian assistent neonatologie van het Radboud, gearriveerd. Samen met Niek gaat zij de nieuwe NICU vormgeven en trainingen geven aan de verpleegkundigen en artsen om de zorg van de allerkleinsten te verbeteren. Vandaag heeft Leontien meegedaan met een keizersnede en met de rondes over de maternity – en labour ward. Bijzonder om te zien hoe er met weinig middelen en mankracht toch zo’n 10.000 bevallingen per jaar worden gedaan. Trainingen en een NIEKU gaan zeker de perinatale zorg verbeteren!



De rest van het team is weer uitgerust teruggekomen uit Mwanza. ’s Avonds wordt er regelmatig, onder het genot van een biertje, de belevenissen, frustraties en uitdagingen besproken. Morgen weer een nieuwe dag met een interessant electief programma maar zeker ook een aantal verrassingen!


Draadkniptang in actie!





Weer blij naar huis!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten