woensdag 28 maart 2018

'Kleine ingrepen'
Vandaag is ons operatieprogramma niet zo groot. Een patiënte die geopereerd zou worden aan een schildklier had nog niet betaald dus het was een beetje de vraag of dit door zou gaan, en ook het programma van Erik was niet heel druk. 
Dus hebben we tijd voor uitgebreide visite. De geopereerde patiënten liggen inmiddels over het hele ziekenhuis verspreid. We beginnen op de IC. Daar ligt de patiënt die vorige week donderdag geopereerd is aan zijn buik (door Hilde en mij). Helaas is hij niet goed opgeknapt, integendeel. Hij ging alleen maar verder achteruit. Een CT-scan om meer te weten te komen over het probleem is er niet, dus we moeten helemaal afgaan op dat wat we van de patiënt kunnen aflezen. Gisteren zagen we geen andere oplossing dan opnieuw de buik open te maken. Maar goed ook! De darmnaad was los, en de buik was vol met ontlasting. Na het schoonspoelen van de buik werd er een stoma aangelegd. Zo’n stoma is nog wel een dingetje. Want na de operatie moesten we op zoek naar stomamateriaal. Het moest ergens liggen in de kast, maar waar..? Deel 1 van 2 werd gevonden,de rest duurde wat langer. Ik was ontzettend benieuwd hoe het vandaag met deze patiënt ging. Gelukkig leeft hij nog, en is niet verder achteruit gegaan. Ik hoop dat hij de komende dagen opknapt!
Na de visite konden we rustig aan beginnen met opereren. Barts patient mocht toch geopereerd worden, zonder dat er al betaald was. Dat het programma vandaag niet heel druk was, betekent niet dat er niets te doen is. De aanloop van patiënten gaat gewoon door! Met name veel patiënten die komen voor een ‘kleine ingreep’. Steven nam de anesthesie voor zijn rekening, zodat Louise en ik aan de slag konden. De eerste paar patiëntjes zijn jonge kinderen met brandwonden. Er komt geen pijnstilling aan te pas, alleen narcose om de wonden te kunnen verzorgen en te verbinden. Irma is ons collectief geheugen om de kinderen wel iets van pijnstilling te geven. Louise zoekt het daarnaast in de hoek van de afleiding, en blaast van ballonpoppetjes van handschoenen (zie foto’s!). Verder kwam er een 9-jarig meisje met een osteomyelitis (ontsteking van het bot), waar we de opening naar de huid groter hebben gemaakt en de wond hebben gespoeld. Een man met lepra die een abces had aan de stomp van zijn geamputeerde been. Een man die met gevangenisbewaking naar het ziekenhuis kwam met een gebroken been bij wie we  een circulair bovenbeengips hebben aangelegd. Een wondcontrole van een geamputeerde vinger van vorige week.  Er waren nog wat patiënten aangekondigd voor wondverzorging, maar die zijn door Steven weggestuurd. Ze moesten eerst gaan betalen. Morgen zijn ze misschien de eerste in de rij.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten