woensdag 21 maart 2018

Een nieuwe 'doorsnee' dag in Sengerema Hospital

Dag 3 in Sengerema Hospital door Irma Prudon

Vanwege de drukke en lange dag gister waren we allemaal vermoeid en hebben we geslapen als een roos om weer fris aan de dag vandaag te beginnen.

De dag begon met een ronde langs de patiënten van gister. De 3 patiënten die aan de schildklier geopereerd zijn lagen er goed bij, geen gekke dingen en de patiënten zijn zeer blij dat ze van die bult in de hals af zijn. Louise heeft de wonden bekeken en verzorgd.  Het was leuk te zien hoe de patiënten (3 vrouwen deze keer) reageerden op de foto’s van voor en na de operatie. De eerste nacht na de operatie gaan deze patiënten naar de IC (Intensive Care) vanwege eventuele complicaties om de volgende dag naar de gewone verpleegafdeling te gaan. 

Om nog even terug te komen op de IC, het beeld moet hier mogelijk wat voor worden bijgesteld want het is niet vergelijkbaar met de IC in Nederland. Hier betekent het, dat dit een afdeling is waar bloeddruk en zuurstofgehalte in het bloed (saturatie) gemeten kan worden en eventueel een neusbrilletje met zuurstof gegeven kan worden via een converter apparaat (apparaat wat buitenlucht omzet in zuurstof), afhankelijk van stroom (dus als deze weer eens uitvalt, wordt het buitenlucht, helaas....). Beademing is niet mogelijk, dus ook geen optie. Het personeel is zoals overal in het ziekenhuis schaars.

Met de kinderen die Erik gister heeft geopereerd (klompvoeten en beentjes recht zetten) ging het ook allemaal goed. Een enkel kind was wat chagrijnig omdat de beentjes in het gips zitten en ja, dat geeft voor zo’n knulletje van een jaar of 4 toch wel frustratie soort de beperking van het gips.

Op de operatiekamers heeft tropenarts Hilde samen met Sofieke bij een kind van 7 jaar, die brandwonden in het gezicht heeft opgelopen door in het vuur te vallen, een contactuur van een oog opgeheven en een huidtransplantatie uitgevoerd om de wonden te bedekken. Volgende week kunnen we het resultaat bekijken, we houden jullie op de hoogte.

Jiska is enorm druk met heel de planning, sommige patiënten moeten vroeg in onze uitzending geopereerd worden om de eventuele complicaties op te kunnen vangen, bij patiënten moet het bloedgehalte bepaald worden, kinderen moeten op malaria getest worden en bij volwassenen moeten een familielid een zak bloed doneren om voor operatie in aanmerking te komen. Of dit niet al een hele planning is, elke dag zit de ruimte voor de operatiekamers ook weer vol met patiënten  die graag nog even gezien en snel geopereerd willen worden door de “blanke” dokters.

Operatie technisch was het zware dag, o.a. een schildklier die helemaal vast zat in de diepte wat een forse klus was, een tumor op het sternum die uit blrrk was met de borstkast, en een femurfractuur (bovenbeensbreuk) van 2 jaar oud die in diverse stukken als een zwabberend geheel aan de patient hing wat weer gestabiliseerd is waardoor de patient na revalidatie hopelijk weer mobiel gaat worden.

De patient van de schildklier was op de IC erg kortademig met een hoorbare ademhaling (stridor) geworden, hier ontstond wat paniek omheen. Na de patient in 45 graden te hebben gelegd, zuurstof en medicatie te hebben gegeven stabiliseerde de patient, ademhaling werd rustiger en was de rust wedergekeerd. 

Ook vandaag weer een lange dag, maar uiteindelijk met een tevreden gevoel allemaal terug naar onze huisvestiging waar Cecilia (hulp) weer heerlijk gekookt heeft en wij gezellig hebben nagebabbeld over de dag.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten