donderdag 31 maart 2016

Een doordeweekse ochtend..

Woensdag ochtend, de bijen uit het nest naast de veranda zijn onrustig en zoemen onverminderd door. Gaat er een koningin uitvliegen vandaag? Wel zijn Erik, Jiska en Paulien vanochtend uitgevlogen. Ze hebben vanochtend de auto gepakt en zijn onderweg naar Oeganda. 

Ze willen daar een soortgelijk ziekenhuis als Sengerema Hospital bezoeken. Mogelijk kunnen ze daar dingen zien die weer in de toekomst van nut kunnen zijn. Jesse, de broer van Jiska woont en werkt daar en heeft ze getipt hierover. Als er Artsen zonder Grenzen bestaan dan is Jesse een Organisator zonder Grenzen. Ook al ligt voor hem de basis van zijn Afrikaans leven ook hier in Sengerema. De veranda waar wij nog een bakkie koffie drinken na het vroege afscheid is hoort bij het huis en de tuin waar Jesse en Jiska met hun ouders opgroeide. Jesse heeft daarna op heel veel plaatsen zijn werk terrein gehad maar vooral in de hoek van West-Tanzania, Ruanda, Burundi en nu Oeganda. De trip naar Jesse zal zeker weer wat bijzonders met zich mee brengen.






Erik en Jiska vertrouwen Thom, Irma en Bart de laatste twee dagen van onze uitzending toe. Dankzij hun krediet hier in Sengerema en hun introductie van ons kan dat ook. We hebben gisteren een goede overdracht gehad. Zowel van de patiĆ«nten als ook voor de logistieke dingen rondom het huis en de spullen die hier blijven voor het volgende bezoek van het team in september. 

We kunnen ook altijd terecht bij Marie Jose, die hier de dokter in charge is in het ziekenhuis en al zo lang werkt hier. Zij heeft een schat aan ervaring, kent de mensen en spreekt vloeiend Swahili. We hebben het gisteravond met haar ook nog over de patiĆ«nten gehad waar we nog het beloop van afwachten. Het is al weer bijna half negen, tijd om de witte jas van het haakje te halen en ons gezicht op de OK te laten zien. Het Ok programma is nog overzichtelijk, maar dat kan zomaar veranderen in de loop van de dag. We zullen zien, maar met "Habari za ashubi" zullen we dag weer openen... 


Bart


"Als ik een rugzak heb kan ik naar school!" Na een week is Thom ervoor gezwicht en deed zijn rugzak cadeau.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten