woensdag 5 april 2017

Hilde's blog

Als ik door het ziekenhuis loop zie ik door elke gang wel een kind op kromme benen voorbij waggelen. Het is het teken dat Staal weer in het ziekenhuis is aangekomen. Als je niet beter zou weten zou je denken dat hier in de omgeving een ‘kromme benen stam’ woont. Van heinde en verre komen mensen hun kinderen brengen omdat de inmiddels jaren bestaande uitzending van Erik als een tamtam door de omgeving gonst. Ook al hebben we dit keer geen oproep gedaan, naast de door onszelf terug bestelde patiëntjes van de vorige uitzending zijn er toch nog een heel aantal patiënten zelf aan komen waaien. Echter hebben we ons best gedaan, zoals Erik eerder schreef, om de chaos van de patiëntenstroom rondom de uitzending te beperken en dat is aardig gelukt.

Het is heerlijk om Erik dit keer samen met Jiska, weer over de vloer te hebben. Ik ben hier inmiddels ruim 8 maanden aan het werk en heb mijn draai hier aardig gevonden. Ik ben in mijn dagelijkse werk verantwoordelijk voor de (mannen)chirurgie afdeling, wat maakt dat ik deze twee weken mijn grootste hoofdpijn patiënten op mijn afdeling van de afgelopen tijd even kan bespreken en eventueel samen kan opereren deze weken. De whatsapp lijn met Erik is regelmatig in gebruik, maar in real-life is het toch nog beter overleggen, heel fijn. Daarnaast hebben we de afgelopen twee weken Sanne Veltkamp, mijn voormalig chirurgie opleider uit mijn Nederlandse tropenopleiding, op bezoek gehad. Samen hebben we alle patiënten met moeilijke buikoperaties (veel opheffen van stoma’s) gezien en geopereerd, dus zijn voor Erik alleen alle kromme benen en botproblemen overgebleven. De patiënten met enorme schildklieren zijn terug besteld voor als er weer een KNO arts uit Mwanza langskomt. Kortom het pathologie pallet lijkt overzichtelijk, wat voor Sengerema een hele prestatie is. Er komen natuurlijk wel onaangekondigde en acute cases langs, maar daar is dit keer tijd voor. Het is echt heerlijk om, ook al weet ik zelf het antwoord ook wel, dit toch even te kunnen checken bij een specialist. Dat is een luxe die ik meestal niet tot mijn beschikking heb.



’s Avonds is het met alle gastdokters uit Nederland een drukte van belang bij mij op de veranda. Oneindige gesprekken over het ziekenhuis, over de toekomst en over het leven passeren de revue onder het genot van een biertje of wijntje. Daarnaast komen er elke avond allerlei mensen aanwaaien om dr Erik te zien, never a quiet moment…tja het heeft voor en nadelen om hier een lokale beroemdheid te zijn ;-). Ik geniet volop van alle gezelligheid in mijn huis, het zal nog stil worden volgende week. Daarnaast geniet ik van alle medische adviezen en hulp. Karibu tena dus! En die volgende visit gaat natuurlijk weer komen over een half jaar en dat is voor Sengerema en voor mij een fijn vooruitzicht.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten