dinsdag 28 september 2021

De eerste dagen..

Met een team van 8 leden zijn we afgelopen vrijdag over de spreekwoordelijke brug van Nederland naar de Mwanza regio in Tanzania afgereisd. De komende 2 weken gaan we weer voor een aantal patiĆ«nten specialistische zorg verlenen, waar ze anders geen toegang toe hebben. Zondag kwamen we aan in Sengerema en zijn genesteld in het nieuwe onderkomen wat speciaal voor deze uitzendingen vlak naast het ziekenhuis is neer gezet. Duurzaam, want de basis vormen 2 containers die gevuld zijn geweest met allerlei apparatuur en (hulp)middelen die we vanuit Nederland hier naar toe hebben getransporteerd. Over dezelfde “brug”, maar natuurlijk niet letterlijk, maar gewoon over zee.


We hadden net onze koffers uitgepakt en gingen een rondje door het ziekenhuis maken toen we op de IC een patiente aantroffen die 3 dagen tevoren een buikoperatie met spoed had ondergaan, maar overduidelijk achteruit was gegaan. Opnieuw de buik open maken was het enige alternatief. Het grootste deel van het team stak de handen uit de mouwen en stonden we om 18:00u samen deze operatie te doen. Dat was wel hard nodig! We konden het probleem wel oplossen, maar ze was al behoorlijk aangedaan. Hopelijk zijn we er nog op tijd bij geweest.


Vandaag de hele dag patienten gezien om te beoordelen of we die de komende 2 weken kunnen gaan opereren. We hebben voorlopig genoeg aanbod om onze tijd nuttig te besteden. Daarna hebben we een kleine operatie gedaan. De rest komt de komende dagen. De patiente van zondagavond leek het wel wat beter te doen, maar haar toestand is nog wel zorgelijk.


De hartelijke begroetingen zijn als vanouds, evenals de geuren van de mensen en de kleuren van hun kleding. We voelen ons al snel weer thuis.  Wordt vervolgd!

1 opmerking: